Digitaalinen kurssikirjasto - tilannekatsaus

02/08

Yhteystiedot:

Lääketieteellisen koulutuksen tuki- ja kehittämisyksikkö

Biomedicum Helsinki
PL 63 (Haartmaninkatu 8)
00014 Helsingin yliopisto
puh. (09) 1912 5130
faksi (09) 1912 5139

TUKE sijaitsee Biomedicumin B-siivessä P-kerroksessa. Kulku esim. BLL-opintotoimiston kautta.

Digitaalisen kurssikirjan uusittu ilme

Syksyllä 2007 digitaalinen kurssikirjasto (DiKK) siirtyi uuteen käyttöliittymään. Oppimateriaalit on nyt järjestetty vuosikursseittain ja niiden alla opintojaksoittain. Näin opiskelija löytää helposti tarvitsemansa oppiaineiston. Opintojaksoja on lisätty opettajan toiveiden mukaan, ja muutenkin DiKK:n rakentamisessa on pyritty käyttäjäystävälliseen joustavuuteen niin opettajien kuin opiskelijoiden suhteen.

Oppimateriaali jaotellaan vuosikursseittain

tehostekuva

Digitaalisen kurssikirjaston kattavuus alkaa olla erittäin hyvä. Digitaalisen kurssikirjaston käyttöön tottuneet opiskelijat ovat jo siirtyneet opinnoissaan kliiniseen vaiheeseen, ja näin myös ylempien kurssien materiaalit alkavat löytyä sieltä.

DiKKin uuden version alku hieman kangerteli, mutta teknisillä korjauksilla sen käyttö saatiin taas sujuvaksi. Tämän vuoden alusta opettajat ovat itse pystyneet viemään materiaalinsa suoraan sinne ilman välivaiheita.

DiKK-vuosikurssit

tehostekuvaOheisissa kuvissa nähdään DiKKin sisältö vuosikursseittain. Rivin lopussa hakasulkeissa oleva numero kuvaa vuosikurssin tai opintojakson sisältämien oppimateriaalien määrää.

Esim. Toisen opintovuoden (L2/H2) opintokokonaisuudet


Materiaalin siirtäminen DiKK:oon

Opettaja täyttää syöttölomakkeen pyydetyt kohdat ja valitsee pudotusvalikoista sopivan vaihtoehdon. Jos pudotusvalikosta ei löydy sopivaa, hän voi pyytää ylläpitäjiltä sen lisäämistä.
Jos opettaja haluaa hän voi myös määrittää poistopäivän, minkä jälkeen materiaali häviää DiKK:sta.

Digitaalisessa kurssikirjastossa on käytössä RSS-tekniikka, jonka avulla opiskelija voi kätevästi tilata oman vuosikurssinsa materiaaleista RSS-uutuusseurannan. Näin opiskelijan ei tarvitse välttämättä käydä tarkistamassa onko hänen kurssilleen tullut uutta materiaalia. RSS-lukija löytyy esimerkiksi selaimesta (ainakin uusissa versioissa).

 

tehostekuva

Oppimateriaalin syöttölomake

 

Käyttäjätilastoa

Aineiston kokonaismäärä on tällä hetkellä 643 tiedostoa (alkaen syksyn 2007alusta).
Kevään 2008 aikana käyntejä on ollut lähes 30 000. Päivittäisiä käyntejä DiKK:ssa on 300-400.

tehostekuva

Käyttäjämäärät ajalla 1.1.-10.4.2008

tehostekuvaUusi digitaalinen kurssikirjasto mahdollistaa aineiston käytön seurannan aiempaa tarkemmin.

Lääketieteellinen tiedekunta voi olla ylpeä Digitaalisesta kurssikirjastosta, se herättää muissa tiedekunnissa haaveita vastaavanlaisen perustamisesta. Meillä sen alkuaskeleet otettiin jo vuonna 1998 (katso juttu aiemmassa Tukevasti verkon-numerossa).

 

 

 

Eniten käytetyt sivut ja aineistot

Tiina Heino