Uutta potkua pään ja kaulan alueen syöpien tutkimukseen

Akatemiaprofessori Heikki Joensuu ja akatemiatutkija Outi Monni Helsingin yliopistosta ovat saaneet Jane ja Aatos Erkon säätiöltä 1,2 miljoonan euron rahoituksen tutkimushankkeeseen, jonka tavoitteena on löytää tehokkaita lääkkeitä pään ja kaulan alueen syöpiin.

Outi Monni ja Heikki Joensuu etsivät uusia aseita pään ja kaulan alueen syöpien voittamiseen.

– Uusien lääkkeiden tarve pään ja kaulan alueen syöpiin on todella suuri. Näiden syöpien perimästä tunnetaan useita yleisesti esiintyviä mutaatioita, mutta ainoat täsmälääkkeet tällä hetkellä ovat niin sanotut EGFR-estäjät, jotka nekin toimivat vain joidenkin syöpätyyppien kohdalla, akatemiaprofessori Heikki Joensuu sanoo.

Pään ja kaulan alueen – suuontelon, kurkunpään ja nielun – syövät ovat viime vuosina lisääntyneet erityisesti nuorilla aikuisilla; niihin sairastuu vuosittain yli 700 henkeä Suomessa. Riskitekijänä erityisesti nuorilla aikuisilla on ihmisen papilloomavirusinfektio (HPV).

Pään ja kaulan alueen syövillä on voimakas uusiutumistaipumus, ja hoitomenetelmien kehittymisestä huolimatta kuolleisuus niihin on varsin suuri. Vaikka syöpä paranisikin, se jättää usein jälkeensä elämänlaatua heikentäviä pysyviä vaurioita.

Joensuun ja Monnin tutkimusryhmillä on käytössään kymmeniä professori Reidar Grenmanin suomalaisista potilasnäytteistä perustamia syöpäsolulinjoja, joihin he testaavat yli kahdensadan lääkeaineen vaikutusta. Osa testattavista lääkkeistä on vielä tutkimusvaiheessa, osa on jo kliinisessä käytössä.

– Tässäkin hankkeessa sairaalan ja yliopiston tutkimusryhmien välinen yhteistyö on avainasia. Käytössämme on pään ja kaulan alueen maailmanlaajuisesti suurin kliinisesti dokumentoitu solulinjakokoelma. Lisäksi pystymme hyödyntämään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin pään ja kaulan alueen tuumoripankkia ja syöpätautien asiantuntemusta sekä yliopiston lääkeseulontoihin, genomiprofilointiin ja bioinformatiikkaan pystytettyä teknologiaa ja osaamista, akatemiatutkija Outi Monni toteaa.

– Olemme tähän mennessä kartoittaneet osasta solulinjoja niiden perimän sekä herkkyyden tietyille lääkkeille. Jane ja Aatos Erkon säätiön rahoituksen turvin pystymme etenemään projektissa aivan uudella vaihteella ja testaamaan lääkkeitä myös erilaisiin pään ja kaulan alueen syövän kudosmalleihin.

Joensuu huomauttaa, että sairauden havaitseminen aikaisessa vaiheessa parantaa huomattavasti pään ja kaulan alueen syöpien ennustetta.

– Meillä ei kuitenkaan toistaiseksi ole käytettävissä sellaisia biomarkkereita – biologisia merkkiaineita – joita varhaisdiagnostiikassa tai hoidon tehon arvioinnissa voitaisiin käyttää. Yksi tämän tutkimuksen tavoitteista on myös tällaisten biomarkkereiden tunnistaminen.

Säätiön myöntämä rahoitus on kolmivuotinen. Joensuu ja Monni toivovat, että ensimmäisiä tuloksia hankkeesta pystytään julkaisemaan jo ensi vuoden aikana; kaikkien suunniteltujen kokeiden tekeminen vie kuitenkin muutaman vuoden.

Outi Monnin tutkimusryhmän sivut

Teksti ja kuvat: Päivi Lehtinen