Yhteisvoimin rasvamaksan kimppuun

Professori Hannele Yki-Järvinen Helsingin yliopistosta on mukana eurooppalaisessa tutkimushankkeessa, jossa etsitään ratkaisuja nopeasti kasvavaan terveysongelmaan: alkoholista riippumattomaan rasvamaksaan ja sen seurauksena kehittyviin sairauksiin.

Arvioidaan, että Euroopan väestöstä 20 – 25 prosenttia kantaa sisuksissaan rasvoittunutta maksaa, ja ylipainon lisääntymisen myötä ongelma kasvaa. Suomessa alkoholista riippumaton rasvamaksa on yleisin syy maksaentsyymien kohoamiseen, kertoo professori Hannele Yki-Järvinen.

Rasvamaksa voi johtaa paitsi diabeteksen puhkeamiseen myös maksakirroosiin ja maksasyöpään. Tutkijat eivät kuitenkaan edelleenkään tiedä, miksi sairaus toisilla etenee näin hengenvaaralliseksi ja toisilla ei.

– Olisi tietysti olennaisen tärkeää pystyä tunnistamaan ne potilaat, joilla on suuri riski sairastua vakavasti, jotta hoito osattaisiin kohdentaa oikein. Tiedämme jo, että suomalaisista noin 40 prosentilla on rasvamaksalle altistava geeni. Näillä henkilöillä on lisääntynyt riski kehittää vakava maksasairaus, Yki-Järvinen sanoo.

Yki-Järvisen tutkimusryhmä on mukana EU:n Horizon-ohjelmasta kuuden miljoonan euron rahoituksen saaneessa EPoS-tutkimushankkeessa, joka tähtää alkoholista riippumattoman rasvamaksasairauden (NAFLD) tarkempaan diagnostiikkaan ja tehokkaaseen hoitoon.

– Tutkimushankkeessa pyritään luomaan sekä geneettiselle että aineenvaihduntaongelmiin liittyvälle rasvamaksataudille biologinen malli ja diagnoosikeinot, Yki-Järvinen kertoo.

Kilpailu rahoituksesta oli tiukkaa: 9 hanketta kaikkiaan yli 350:stä hakemuksesta sai rahoituksen.

EPoS-hanketta koordinoiva Dr. Quentin Anstee Newcastlen yliopistosta uskoo, että alkoholista riippumaton rasvamaksa tulee monissa maissa ohittamaan alkoholin aiheuttamat maksasairaudet ja virushepatiitit yleisimpänä maksansiirron syynä tämän vuosikymmenen kuluessa.

– Tämä tulee olemaan valtava haaste julkiselle terveydenhuollolle, hän toteaa.

Kuva: 123rf

Newcastle University scientists to lead research into one of country's biggest killers

Pioneering research will benefit liver disease patients